Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (παλιά διάταξη).

Μελέτη - σχεδιασμός, έκδοση άδειας, HACCP, ISO 22000, συστήματα ποιότητας, βιομηχανίας, βιοτεχνίας και εργαστηρίων επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, προσθέτων, χημικών, εξοπλισμού και παροχής υπηρεσιών. Σχεδιασμός, άδειες, HACCP, ISO 22000, εστιατορίων & μονάδων εστίασης, catering, καφέ, ζαχαροπλαστείων, καταστημάτων προσφοράς τροφίμων και ποτών, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επίβλεψη έργων και κατασκευή εγκαταστάσεων. Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, σχεδιασμός, κατασκευή, HACCP, ISO 22000, καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων, υπεραγορών (σούπερ μάρκετ), αποθηκών χονδρικού εμπορίου και συσκευασίας τροφίμων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.Σύμφωνα με την μη ισχύουσα υπ΄αριθμό Α1β/8577/83 Υγειονομική Διάταξη. (Για ιστορικούς λόγους και λόγους αναφοράς. Η παρούσα υγειονομική διάταξη έχει αντικατασταθεί από την Αριθμ.Υ1Υ/ΓΠ/οικ.96967 / 2012)

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι τα καταστήματα στα οποία γίνεται παρασκευή ή και διάθεση, σε πελάτες, φαγητών, γλυκισμάτων, ποτών, τροφίμων ή οποιουδήποτε άλλου παρασκευάσματος, ή αποθήκευση ή συντήρηση ή εμπορία κάθε είδους τροφίμων ή ποτών, καθώς και τα καταστήματα προσφοράς υπηρεσιών εξαιτίας των οποίων μπορεί να επηρεαστεί η Δημόσια Υγεία. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να εφοδιάζονται με άδεια λειτουργίας.
Εργαστήρια τροφίμων είναι τα εργαστήρια τα οποία παρασκευάζουν τρόφιμα. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται η βιομηχανία και τα εργαστήρια τροφίμων που αδειοδοτούνται από τις Νομαρχίες σύμφωνα με το Ν. 3325. Παραθέτουμε εδώ τις κατηγορίες και τις ονομασίες των καταστημάτων αυτών και ορισμένες βασικές προδιαγραφές τους.
Υπενθυμίζουμε εδώ ότι η σελίδα αυτή δεν έχει σκοπό να καλύψει όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας έκδοσης άδειας λειτουργίας, αλλά είναι ένας γρήγορος οδηγός αναφοράς και πρώτης προσέγγισης του όλου θέματος, προς διευκόλυνση των πελατών μας.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ:

Καφενείο, καφετέρια, μπαρ, κυλικείο

Χαρακτηριστικό κατάστημα της κατηγορίας:
Καφενείο
Προσφέρει ελληνικό καφέ, με οποιοδήποτε άλλο τρόπο παρασκευασμένο καφέ και άλλα ροφήματα, γλυκά κουταλιού και ταψιού, τυποποιημένα παγωτά και ποτά, είτε οινοπνευματώδη, είτε αναψυκτικά. Τα οινοπνευματώδη ποτά προσφέρονται με συνοδεία ή μη πρόχειρου μεζέ χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα καθώς και τυρί τηγανητό, λουκάνικο βραστό ή ψητό ή τηγανητό και χταπόδι βραστό ή ψητό.

Εστιατόριο, ταβέρνα, ψητοπωλείο, οβελιστήριο, πιτσαρία, σνακ μπαρ.

Χαρακτηριστικά καταστήματα της κατηγορίας:
α.Εστιατόριο
Παρασκευάζονται ποικίλα φαγητά τα οποία προσφέρονται σε περαστικούς και καθισμένους πελάτες με τη συνοδεία ή μη ποτών, κυρίως οινοπνευματωδών, καθώς και σαλατών, τυριών, φρούτων, γλυκισμάτων. Για εστιατόρια που χαρακτηρίζονται "εξοχικά" ή "τουριστικά" και για εστιατόρια που στεγάζονται σε ξενοδοχεία, επιτρέπεται η προσφορά και πρωϊνών ροφημάτων, απλών ή σύνθετων.
β.Πιτσαρία
Προσφέρονται παρασκευάσματα με βάση τη ζύμη καθώς και μακαρονάδες και μπιφτέκια με συνοδεία ή μη ποτών.

Τι να προσέξετε: Για ψητοπωλείο ή οβελιστήριο χρειάζεται το κατάστημα να έχει και καμινάδα.

Ζαχαροπλαστείο, γαλακτοπωλείο, αναψυκτήριο, μπουγατσάδικο, αμιγές λουκουματζίδικο

Χαρακτηριστικό κατάστημα της κατηγορίας:
Αναψυκτήριο
Προσφέρονται σε περαστικούς ή καθισμένους πελάτες ορισμένα γλυκίσματα, τοστ και άλλα, σάντουιτς, πίτες, καφές και κάθε είδους ποτά, οινοπνευματώδη και αναψυκτικά. Αν δεν παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα θα προέρχονται από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια, γεγονός που θα αποδεικνύεται κάθε φορά με βάση τα τιμολόγια πώλησης ή τα δελτία αποστολής.

Στο μπουγατσάδικο παρασκευάζονται και προσφέρονται μπουγάτσες και κάθε άλλου είδους πίτες, με συνοδεία ή μη αναψυκτικών, ποτών ή μπύρας.

Τι να προσέξετε: Στο ζαχαροπλαστείο εκτός από την παρασκευή και την προσφορά γλυκισμάτων, ροφημάτων, καφέδων, αναψυκτικών, μεζέδων και άλλων, επιτρέπεται και η προσφορά πίτσας, μόνο σε περίπτωση που το ζαχαροπλαστείο λειτουργεί ως μικτό κατάστημα με πιτσαρία.

Αναψυκτήριο περίπτερο, κατάστημα αναψυκτήριο, παγωτοπωλείο, οβελιστήριο για περαστικούς, κυλικείο, κινητό κατάστημα (κινητή καντίνα).

Χαρακτηριστικό κατάστημα της κατηγορίας:
Κυλικείο
Τα κυλικεία λειτουργούν εντός μεγάρων, στεγάζονται σε γραφεία ή καταστήματα, σε δημοτικές ή κοινοτικές αγορές, σχολεία, ιδρύματα, νοσηλευτήρια, και άλλα. Επιτρέπεται να προσφέρει καφέ γενικά και άλλα ροφήματα, ορισμένα γλυκίσματα, παγωτά , τοστ, ή άλλα σάντουιτς, σοκολατοειδή , πίτες και άλλα, καθώς αναψυκτικά και οινοπνευματώδη εφόσον ή χρήση αυτών δεν απαγορεύεται από τον Κανονισμό του Φορέα που εξυπηρετούν. Προκειμένου για κυλικεία σχολείων, προσφέρονται και χυμοί φρούτων, ξηροί καρποί, γάλα εμφιαλωμένο σε μικρές φιάλες μιας μερίδας, φρούτα πλυμένα καλά και κατά προτίμηση τοποθετημένα κατά τεμάχιο ή μερίδα σε αδιάβροχες σακούλες, κουλούρια και ψωμί με τυρί. Για κυλικεία νοσηλευτικών ιδρυμάτων επιτρέπεται η πώληση στους ασθενείς χρήσιμων ειδών, όπως κολώνιες, χαρτομάντηλα, χαρτί καθαριότητας, σαπούνια χεριών και άλλα, εφόσον θα καταλαμβάνουν ιδιαίτερο νοητώς χώρο στο κυλικείο.

Τα αναψυκτήρια περίπτερα είναι μικρά καταστήματα, τα οποία ιδρύονται και λειτουργούν σε κεντρικές πλατείες, οδικές αρτηρίες, σταθμούς αυτοκινήτων ή σιδηροδρόμων, λιμένες και αερολιμένες, ακτές ομαδικής κολυμβήσεως, τουριστικούς ή αρχαιολογικούς χώρους και γενικά σε χώρους στους οποίους παρατηρείται συνήθως συγκέντρωση ή διέλευση πολλών ατόμων. Επιτρέπεται να προσφέρουν αναψυκτικά ποτά και μπύρα, καφέ και άλλα ροφήματα, παγωτά και ορισμένα γλυκίσματα από αυτά που μπορούν να προσφέρονται στο χέρι τοποθετημένα σε χαρτί, τοστ ή άλλα σάντουιτς και πίτες.

Παντοπωλείο, οπωρολαχανοπωλείο, κρεοπωλείο, πτηνοπωλείο, ιχθυοπωλείο, καφεκοπτείο, πρατήριο γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής, αμιγές πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστείου, αμιγές γαλακτοπωλείο, πρατήριο άρτου, κατάστημα κατεψυγμένων προϊόντων, κατάστημα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων, κατάστημα εμφιαλωμένων ποτών, κατάστημα προϊόντων αλλαντοποιίας και τυροκομίας, πρατήριο ελαίου και μαγειρικών λιπών.

Χαρακτηριστικό κατάστημα της κατηγορίας:
Παντοπωλείο
Είναι το κατάστημα στο οποίο πωλούνται όλα γενικά τα είδη τροφίμων και ποτών. Επιτρέπεται η πώληση, στα παντοπωλεία, τυποποιημένων κατεψυγμένων κρεάτων, πουλερικών, θηραμάτων, ψαριών, χορταρικών και άλλα, συσκευασμένων κατάλληλα σε πλαστικά σακίδια ή σε άλλες επιτρεπόμενες συσκευασίες, εφόσον τα είδη αυτά προσφέρονται σε μικρές ποσότητες και περισσεύει στο κατάστημα χώρος επαρκής για την τοποθέτηση των απαραίτητων, ιδιαίτερα για κάθε είδος θαλάμων καταψύξεως. Επίσης επιτρέπεται να πωλούνται και είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας γενικά, αποσμητικά χώρων, είδη Κρατικού Μονοπωλείου, οινόπνευμα, βενζίνη και υγραέριο σε φιάλες, εντομοκτόνα, συμπεριλαμβανομένων και των σκοροκτόνων σε πραγματικά αεροστεγείς συσκευασίες, καλλυντικά, χαρτικά κ.α., με την προϋπόθεση ότι τα είδη αυτά θα εκθέτονται σε μικρές ποσότητες, και θα καταλαμβάνουν ιδιαίτερο νοητώς χώρο του καταστήματος μακριά από τα τρόφιμα.

Μπορούν να λειτουργήσουν ως μικτά καταστήματα:

  • Τα παντοπωλεία οπωρολαχανοπωλεία, κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία-αυγοπωλεία, καταστήματα κατεψυγμένων προϊόντων, καταστήματα προϊόντων αλλαντοποιίας και τυροκομίας και πρατήρια ελαίου και μαγειρικών λιπών.
  • Τα παντοπωλεία, καφεκοπτεία, καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων και καταστήματα εμφιαλωμένων ποτών.
  • Τα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, πτηνοπωλεία-αυγοπωλεία, καταστήματα κατεψυγμένων προϊόντων και οπωρολαχανοπωλεία.
  • Τα πρατήρια γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστείου, καταστήματα εμφιαλωμένων ποτών, καφεκοπτεία, καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων και πρατήρια ειδών ζαχαροπλαστικής.
  • Τα πρατήρια γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής και τα αμιγή γαλακτοπωλεία με καταστήματα τυποποιημένων ειδών παντοπωλείου.

 

Υπεραγορά τροφίμων ή Σούπερ Μάρκετ

Επιτρέπεται να πωλούνται όλα τα είδη παντοπωλείου και κρεοπωλείου, κατεψυγμένα τρόφιμα, ζωικής και φυτικής προελεύσεως, γάλα και τα παράγωγά του, φαγητά και γλυκίσματα σε πακέτα και εμφιαλωμένα οινοπνευματώδη και μη ποτά, καθώς και απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, εντομοκτόνα, συμπεριλαμβανομένων και των σκοροκτόνων σε πραγματικά αεροστεγείς συσκευασίες, καλλυντικά, είδη νοικοκυριού, εξοχής, ενδύσεως και υποδήσεως, παιδικά είδη, χαρτικά, βιβλία κ.α., με την προϋπόθεση ότι θα καταλαμβάνουν ιδιαίτερους νοητώς χώρους μακριά από τα τρόφιμα.

Τι να προσέξετε:
Ελάχιστο εμβαδόν χώρου κύριας χρήσεως 200 τμ.
Στις υπεραγορές τροφίμων επιτρέπεται η πώληση ψαριών, μόνο αν υπάρχει ιδιαίτερος για τον σκοπό αυτόν χώρος 20 τ.μ. τουλάχιστον, με συγκρότηση ιχθυοπωλείου, ο οποίος θα χωρίζεται από τους άλλους χώρους του καταστήματος με τοίχο ύψους τουλάχιστον 2,50μ.

Αρτοποιείο, Πρατήριο άρτου

Χαρακτηριστικό κατάστημα της κατηγορίας:
Αρτοποιείο. Είναι μόνιμο κτίσμα ειδικά διαρρυθμισμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο, ανεξάρτητα από τη δυναμικότητα του, για την παραγωγή και διάθεση άρτου, αρτοσκευασμάτων γενικά και λοιπών σκευασμάτων τροφίμων, που έχουν ως βάση το αλεύρι, πλην των ζυμαρικών. Ακόμη στο αρτοποιείο ψήνονται φαγητά και άλλα παρασκευάσματα του κοινού. Είναι δυνατό να επιτραπεί και η παρασκευή γλυκισμάτων καθώς και η πώληση και άλλων ειδών.

Τι να προσέξετε: Στο πρατήριο άρτου πωλούνται μόνον προϊόντα αρτοποιίας, δηλαδή άρτος, αρτοσκευάσματα, απλά ή ειδικά και άλλα σκευάσματα από αυτά που επιτρέπεται να παρασκευάζονται στα αρτοποιεία. Βάσει του νόμου το ψωμί και τα άλλα προϊόντα στα πρατήρια άρτου πρέπει να είναι συσκευασμένα σε χαρτοσακούλες.
Βασικές προδιαγραφές των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:

ΥΨΟΣ: Το ύψος των καταστημάτων ή εργαστηρίων τροφίμων ή ποτών που βρίσκονται σε περιοχές όπου τα κτίρια κτίστηκαν σε εποχή που δεν ίσχυε ο Γ.Ο.Κ., επιτρέπεται να είναι 2,50μ. και πάνω. Στα υπόλοιπα το ύψος θα είναι όπως ορίζει ο Γ.Ο.Κ.

ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΑ: Το εμβαδό κάθε αποχωρητηρίου και του προθαλάμου του δεν θα είναι μικρότερο από 2,50 τ.μ., δηλαδή 1μ. πλάτος και 2,50μ. μήκος. Το ύψος της οροφής των προθαλάμων τους δεν θα είναι μικρότερο από 2,10μ. Η ύπαρξη προθαλάμου είναι υποχρεωτική για όλα τα καταστήματα με εξαίρεση ορισμένων που δεν εξυπηρετούν καθισμένους πελάτες και η ύπαρξη προθαλάμου είναι στην κρίση της Υγειονομικής Υπηρεσίας.

ΧΩΡΟΣ ΠΛΥΣΕΩΣ ΣΚΕΥΩΝ: Τα τμήματα του τοίχου που βρίσκονται πάνω από τους νεροχύτες θα καλύπτονται σε ύψος 0,50μ. με πλακίδια και πάνω από το ύψος των 0,50μ., θα υδροχρωματίζονται. Συνήθως ζητούνται πλακίδια μέχρι το συνολικό ύψος των 2 μέτρων. Για την πλύση των σκευών θα υπάρχει το ανάλογο σύστημα αριθμού λεκανών.

Άρθρα στην κατηγορία Σχεδιασμός - Αδειοδότηση

επικοινωνήστε