ISO-HACCP
Η εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου για την ασφάλεια των τροφίμων είναι υποχρεωτική από τη Νομοθεσία και ηθική υποχρέωση (όσον αφορά στη διάθεση ασφαλών τροφίμων στον καταναλωτή) για κάθε επιχείρηση παραγωγής, διάθεσης, αποθήκευσης και διακίνησης τροφίμων. Τα συστήματα αυτοελέγχου βασίζονται σε πολλά πρότυπα αλλά έχουν ένα κοινό σημεία (μια και αυτό περιγράφεται από τη νομοθεσία): βασίζονται στις αρχές της HACCP (προφέρεται χασπ ή hasp). HACCP είναι τα αρχικά των λέξεων Hazard Analysis and Critical Control Point ή Ανάλυση Επικινδυνότητας και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου.
Το σύστημα HACCP μπορεί να εφαρμόζεται σε μία επιχείρηση ως έχει, κατά διάφορα πρότυπα όπως π.χ. του Codex Alimantarius (το Ελληνικό πρότυπου 1416 του ΕΛΟΤ έχει καταργηθεί), ή να υπάρχει εντός άλλων συστημάτων ασφάλειας τροφίμων όπως τα συστήματα ISO22000, IFS, BRC, FSSC22000 κλπ. Εκτενέστερες αναλύσεις υπάρχουν στα άρθρα της κατηγορίας, και καλύπτουν μεγάλο μέρος της πληροφόρησης που χρειάζονται επιχειρηματίες ως πρώτη προσέγγιση του θέματος.