Εγκατάσταση & λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης τροφίμων και μονάδων εστίασης.
Η σωστή κατασκευή μίας μονάδας επεξεργασίας τροφίμων, ενός εστιατορίου, ή ενός καφέ, ξεκινάει από το σωστό σχεδιασμό. Ο σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία της νομοθεσίας, δηλαδή να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, ώστε να μπορεί να αδειοδοτηθεί η επιχείρηση. Το σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί πρώτα γίνεται ο σχεδιασμός, μετά η κατασκευή και μετά η έγκριση από τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Έτσι αν ο σχεδιασμός δεν είναι σύμφωνος με τη νομοθεσία, υπάρχει η περίπτωση, μετά την κατασκευή και την επένδυση όλου του απαιτούμενου κεφαλαίου, να μην μπορεί να αδειοδοτηθεί η επιχείρηση. Επειδή ο κίνδυνος είναι μεγάλος, το σημείο αυτό είναι και το πλέον ζητούμενο από τον πελάτη προς τον τεχνικό σύμβουλο μηχανικό.
Ο σχεδιασμός πρέπει επίσης να είναι λεπτομερής, ώστε να μπορούν τα συνεργεία να εργαστούν βάσει σχεδίου και να αποδώσουν τόσο στην ποιότητα κατασκευής όσο και στο χρόνο παράδοσης και το χαμηλό κόστος. Σημαντικός είναι και ο χρονικός προγραμματισμός ώστε να γίνουν οι εργασίες με τη σωστή σειρά και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Κατ' αυτό τον τρόπο εξοικονομείται χρόνος (ξεκινάει να λειτουργεί η επιχείρηση γρηγορότερα) και χρήμα.
Μετά το σχεδιασμό ξεκινάει η κατασκευή. Σοβατζήδες, γυψοσανιδάδες, μπογιατζήδες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κλπ. Πρέπει όλοι να είναι αξιόπιστοι, συνεπείς και να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Ένα λάθος από τεχνίτη σημαίνει, από πισωγυρίσματα, χάσιμο χρόνου, αύξηση του επενδυόμενου κεφαλαίου, καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι κακοτεχνία και προβλήματα σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης. Το σημείο αυτό η επιχείρησή μας το καλύπτει αφενός με την πρόσληψη ειδικευμένων και έμπειρων τεχνιτών και αφετέρου με την καθημερινή επίβλεψη των έργων, ώστε οι εργασίες να εκτελούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές. (Εάν το κτίριο είναι καινούριο, τα πράγματα είναι ευκολότερα, γιατί σχεδιάζεται από την αρχή για την χρήση που θα εξυπηρετήσει, αντίθετα στα υφιστάμενα θα πρέπει να γίνουν και μερικοί συμβιβασμοί). Τελειώνοντας τα έργα υποδομών, κτιριακά, εγκαταστάσεις κλπ, έρχεται η ώρα του εξοπλισμού.
Για τον εξοπλισμό όσα χρήματα και αν δαπανηθούν (στα πλαίσια του λογικού) "πιάνουνε τόπο". Ο εξοπλισμός, είναι ο "κινητήρας" της εγκατάστασης, όσο πιο ισχυρός και αξιόπιστος, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Αντίθετα, εξοπλισμός που δημιουργεί προβλήματα και παρουσιάζει βλάβες, δεν βοηθάει στην παραγωγή ποιοτικού προϊόντος, χαλάει την εικόνα της επιχείρησης, δημιουργεί πρόσθετα κόστη λειτουργίας και συντήρησης, μειώνει την παραγωγή. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κατεβάζει το ηθικό των εργαζομένων και του επιχειρηματία.
Τέλος έρχεται η ώρα της έγκρισης από τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Λεπτό το θέμα της αδειοδότησης, αλλά εφόσον σχεδιασμός και κατασκευή είναι εντός προδιαγραφών, όλα θα τελειώσουν ομαλά.
Μόλις τελειώσει η αδειοδότηση, βάζουμε σε λειτουργία την καλοφτιαγμένη "μηχανή" μας. Είναι η καλύτερη στιγμή για τον επιχειρηματία που βλέπει το όραμά του να γίνεται πραγματικότητα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ (CASE STUDIES)
Α. Κατασκευή εστιατορίου