• ΜΕΛΕΤΗ - ΑΔΕΙΑ

    Αδειοδότηση εγκαταστάσεων τροφίμων και Δημόσιες Υπηρεσίες. Κάθε βιομηχανία - βιοτεχνία - εργαστήριο - κατάστημα - αποθήκη τροφίμων για να λειτουργήσει είναι απαραίτητο να γνωστοποιήσει τη λειτουργία της.

     
     
  • HACCP-ISO easy

    Οι επιχειρήσεις τροφίμων υποχρεούνται να εφαρμόζουν σύστημα HACCP (ή ISO 22000) και ιχνηλασιμότητα. Όμως, ακόμη και αν σας "στρίμωξε" ο ΕΦΕΤ μην ανησυχείτε: η εφαρμογή τους είναι πιο εύκολη από ότι φαίνεται.

  • Επιδοτήσεις

    ΕΣΠΑ: Εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας από 19/2/2019 και εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας (εμπόριο, εστίαση, εκπαίδευση) από 27/2/2019.

  • HACCP-aid

    Τεκμηρίωση (εγχειρίδιο - φύλλα εργασίας) συστήματος HACCP για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εμπορίας, μεταποίησης τροφίμων και εστίασης με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό.

  • ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

    Εγχειρίδιο ίδρυσης - τεύχος προδιαγραφών και αδειοδότησης,  επιχειρήσεων παραγωγής, εμπορίας, αποθήκευσης τροφίμων και εστίασης. Δημιουργείται στα μέτρα της κάθε επιχείρησης (taylor made).

  • ΗΜΑ

    Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων: είναι υποχρεωτική η εγγραφή των επιχειρήσεων που παράγουν απόβλητα, με ευθύνη των ίδιων, βάσει της ΚΥΑ υπ. αριθμ. Οικ. 43942, ώστε να είναι γνωστή η διακίνηση αποβλήτων.

 

 

 

 

 

 

 

Συντήρηση - καθαρισμός απαγωγικού συστήματος - καμινάδας

 

fouska-kaminada

 

Το απαγωγικό σύστημα μιας μονάδας εστίασης (εστιατόριο, ψητοπωλείο, ταβέρνα, σνακ μπαρ, καφέ και άλλα) αποτελείται από τη χοάνη απαγωγής (φούσκα), το μοτέρ και την καμινάδα. 

Με τη συνεχή χρήση η φούσκα, οι σωληνώσεις της καμινάδας και το μοτέρ γεμίζουν ρύπους, κυρίως από λίπη και έλαια από την παραγωγή φαγητού και πολλές φορές καπνιά (αιθάλη), κυρίως όταν υπάρχει για τις ανάγκες του ψησίματος κάρβουνο και ορισμένες φορές από την ατελή καύση του υγραερίου.  Οι ρύποι αυτοί συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες και αποτελούν κίνδυνο, αφενός γιατί μπορεί να καταλήξουν μέσα στο φαγητό και να το επιμολύνουν (λίπη που τρέχουν από τη φούσκα στο φαγητό) και αφετέρου γιατί  αποτελούν ένα πολύ εύφλεκτο υλικό, το οποίο πολύ εύκολα αναφλέγεται και δύσκολα σβήνει.

Για τους παραπάνω λόγους, όλο το σύστημα απαγωγής πρέπει να καθαρίζεται τακτικά, τουλάχιστον μία ή δύο φορές το χρόνο ή και πιο συχνά αναλόγως τη χρήση και την επιβάρυνση των καπναερίων. 

Είναι υποχρεωτικό τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να γίνεται έλεγχος από αρμόδιο μηχανικό για την ορθή λειτουργία του συστήματος απαγωγής.  Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει την καλή λειτουργία του συστήματος, την καθαριότητα, και την απουσία κινδύνων κατά τη χρήση του.

Ο καθαρισμός της φούσκας και των φίλτρων  που βρίσκονται μέσα σε αυτήν, είναι σχετικά πιο εύκολος και μπορεί να γίνει από το προσωπικό της επιχείρησης.  Προτείνεται η φούσκα να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και τα φίλτρα της φούσκας καθημερινά.  Με αυτό τον τρόπο  είναι πιο σπάνια η μόλυνση των τροφίμων από λάδια και άλλους ρύπους και είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί πυρκαγιά στο απαγωγικό σύστημα από το πρώτο τμήμα του, που βρίσκεται πιο κοντά σε πιθανή φλόγα.

Το μοτέρ πρέπει να συντηρείται και να καθαρίζεται από εξειδικευμένο τεχνίτη.  Πιο δύσκολο είναι να καθαριστούν οι σωληνώσεις, οι οποίες καθιστούν πραγματικό κίνδυνο για έναρξη πυρκαγιάς και μετάδοση αυτής στην επιχείρηση, το κτίριο και γειτονικά κτίρια.  Για να καθίσταται ευκολότερος  ο καθαρισμός προτείνετε να ανοίγουνε θυρίδες  καθαρισμού κατά μήκος το σωληνώσεων της καμινάδας. Εάν  τέτοιες θυρίδες δεν υπάρχουν και είναι αναγκαίες για τον καθαρισμό της καμινάδας του συστήματος, μπορούν να  δημιουργηθούν  εκ των υστέρων.

Συνοψίζοντας επειδή η καμινάδα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και γενικότερα το απαγωγικό σύστημα είναι επικίνδυνο για μετάδοση πυρκαγιάς, πρέπει απαραιτήτως να καθαρίζεται, να συντηρείται και να πιστοποιείται για αυτό.

Αν και το κόστος για μια τέτοια εργασία δεν είναι εξαιρετικά μικρό, μία πιθανή πυρκαγιά στην καμινάδα θα έχει πολύ άσχημες νομικές και οικονομικές συνέπειες για την επιχείρηση:

  • σε περίπτωση πυρκαγιάς η επιχείρηση θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις  στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής
  • θα χρειαστεί να κατασκευάσει από την αρχή όλο το απαγωγικό σύστημα, συμπεριλαμβανόμενης  της  φούσκας,  του κινητήρα και των σωληνώσεων της καμινάδας, καθώς επίσης και όλων των παρελκομένων όπως το σύστημα τοπικής κατάσβεσης καλωδιώσεων και άλλων
  • κατασβεστικά υλικά θα χρησιμοποιηθούν όπως μεγάλες ποσότητες νερού από την Πυροσβεστική, σκόνη από πυροσβεστήρες κι άλλα, συνήθως δημιουργούν μεγάλες ζημιές στην επιχείρηση με μεγάλο κόστος αποκατάστασης
  • η επιχείρηση  θα υποστεί επιπλέον οικονομική ζημιά γιατί θα παραμείνει κλειστή για μέρες ή εβδομάδες έως ότου αποκατασταθούν όλες οι ζημιές 

Οι μηχανικοί και οι τεχνικοί μας είναι στη διάθεσή σας για την ορθή συντήρηση των συστημάτων απαγωγής,  τον καθαρισμό των σωληνώσεων της καμινάδας και την επισκευή του  μοτέρ. Σε κάθε περίπτωση μπορούν να σας δώσουν έγκυρες πληροφορίες σχετικά με την ορθή λειτουργία του συστήματος «φούσκα, φίλτρα, μοτέρ, καμινάδα καθώς επίσης και για τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας:  σύστημα τοπικής κατάσβεσης, τους κατάλληλους πυροσβεστήρες, το σύστημα αναγγελίας πυρκαγιάς και άλλα. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας.

 

επικοινωνήστε