• ΜΕΛΕΤΗ - ΑΔΕΙΑ

  Αδειοδότηση εγκαταστάσεων τροφίμων και Δημόσιες Υπηρεσίες. Κάθε βιομηχανία - βιοτεχνία - εργαστήριο - κατάστημα - αποθήκη τροφίμων για να λειτουργήσει είναι απαραίτητο να γνωστοποιήσει τη λειτουργία της.

   
   
 • HACCP-ISO easy

  Οι επιχειρήσεις τροφίμων υποχρεούνται να εφαρμόζουν σύστημα HACCP (ή ISO 22000) και ιχνηλασιμότητα. Όμως, ακόμη και αν σας "στρίμωξε" ο ΕΦΕΤ μην ανησυχείτε: η εφαρμογή τους είναι πιο εύκολη από ότι φαίνεται.

 • Επιδοτήσεις

  ΕΣΠΑ: Εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας από 19/2/2019 και εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας (εμπόριο, εστίαση, εκπαίδευση) από 27/2/2019.

 • HACCP-aid

  Τεκμηρίωση (εγχειρίδιο - φύλλα εργασίας) συστήματος HACCP για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εμπορίας, μεταποίησης τροφίμων και εστίασης με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό.

 • ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

  Εγχειρίδιο ίδρυσης - τεύχος προδιαγραφών και αδειοδότησης,  επιχειρήσεων παραγωγής, εμπορίας, αποθήκευσης τροφίμων και εστίασης. Δημιουργείται στα μέτρα της κάθε επιχείρησης (taylor made).

 • ΗΜΑ

  Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων: είναι υποχρεωτική η εγγραφή των επιχειρήσεων που παράγουν απόβλητα, με ευθύνη των ίδιων, βάσει της ΚΥΑ υπ. αριθμ. Οικ. 43942, ώστε να είναι γνωστή η διακίνηση αποβλήτων.

 

 

 

 

 

 

 

Οδηγίες για την προφύλαξη από τον Κορονοϊό covid-19 στις επιχειρήσεις τροφίμων.

 

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στην προστασία των καταναλωτών και των πελατών των επιχειρήσεων από τον κορονοϊό covid19 καθώς επίσης και των εργαζόμενων. Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες από τις δημόσιες αρχές για ορίσμένα είδη επιχειρήσεων και θα δοθούν στο εγγύς μέλλον για τις υπόλοιπες. Οδηγίες προφύλαξης μπορεί κάποιος να βρει σε όλους τους ιστότοπους των οργανισμών υγείας. 

Να ξεκινήσουμε κατ' αρχήν με το ότι όλοι οι ιοί δεν αναπτύσσονται στα τρόφιμα, αλλά μεταφέρονται με αυτά, αν και για το συγκεκριμένο ιό δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι μεταφέρεται μέσω της διατροφικής αλυσίδας. Θεωρητικά λοιπόν ο καταναλωτής μπορεί να μολυνθεί από τον ιό αν το τρόφιμο που καταναλώνει είναι μολυσμένο, και από το περιβάλλον στο οποίο εκτίθεται κατά την αγορά ή την κατανάλωση.

Όσον αφορά στη βιομηχανία, ακόμη και σε ωμά προϊόντα όπως για παράδειγμα ωμές σαλάτες, η πιθανότητα μόλυνσης του καταναλωτή με τον κορoναϊό covid-19 είναι μικρή, γιατί συνήθως η κατανάλωση των προϊόντων ή / και η έκθεση στον μολυσματικό παράγοντα γίνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα από την παραγωγή, στο οποίο ο κορονοϊός είναι απίθανο να επιζήσει, μια και το προϊόν της βιομηχανίας συνήθως καταναλώνεται σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από την παραγωγή του. 

Προτείνεται ωστόσο τα άτομα που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, κυρίως τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου (αυτά τα οποία δεν θα υποστούν θερμική επεξεργασία πριν την κατανάλωση), να φοράνε μάσκες εκτός από τη στολή, γάντια, σκούφο κλπ. Αυτή είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται ούτως ή άλλως από πολλές εταιρίες παραγωγής τροφίμων και πριν την εξάπλωση του κορωναϊού. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε ότι υπάλληλοι που έχουν συμπτώματα ασθένειας δεν επιτρέπεται εκ του νόμου να έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι άτομα που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα παρόμοια με αυτά του covid-19, δεν πρέπει να έρχονται καθόλου στην εργασία τους αλλά να ζητήσουν ιατρική βοήθεια (αυτή είναι και η πάγια εντολή των υγειονομικών αρχών τουλάχιστον για ορισμένες κατηγορίες ατόμων προς το παρόν).

Τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα για την εστίαση (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια, καφέ κλπ) και τη λιανική (καταστήματα, σούπερ μάρκετ και άλλα). Στη μεν κουζίνα των εστιατορίων οι οδηγίες θα μπορούσαν να είναι παρόμοιες με αυτές της βιομηχανίας, δηλαδή χρήση μασκών, γαντιών από το προσωπικό. Στη λιανική πώληση τροφίμων η μάσκα είναι υποχρεωτική για το προσωπικό που χειρίζεται μη τυποποιημένα τρόφιμα και συστήνεται για το υπόλοιπο προσωπικό και για τους πελάτες. Συγκεκριμένες οδηγίες από τις αρχές για τα εστιατόρια αναμένονται. 

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την διασπορά του νέου κορoνoϊού 'κοβίντ' 19, αναμένεται να προβληματίσουν αρκετά τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής (εστιατόρια, καφέ, μπαρ, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης κλπ). Για το λόγο αυτό, εκτός του σχεδίου αντιμετώπισης του κορoνoϊού αυτού καθαυτού, καλό θα είναι να ετοιμάζουν και ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση και  των οικονομικών επιπτώσεων, σε περίπτωση που αυτές προκύψουν.

 

 


 

επικοινωνήστε