Διακίνηση τροφίμων, μέσω internet.

 

haccpΔραττόμενοι της ευκαιρίας κατασκευής ιστοτόπων με αντικείμενο την αγορά και πώληση ή ανταλλαγή μαγειρεμένων φαγητών (και εν γένει τροφίμων), αισθανθήκαμε την ανάγκη να πάρουμε θέση στο εν λόγω ζήτημα.

Κατ’ αρχήν η ιδέα θα μπορούσε να είναι και καλή. Υπάρχουν δύο διακριτοί τρόποι διακίνησης έτοιμων γευμάτων και τροφίμων στην αγορά.

Ο πρώτος είναι νόμιμος, το σύστημα λειτουργεί σωστά: είναι η δικτύωση μεταξύ καταναλωτών και νομίμως λειτουργούντων και αδειοδοτημένων επιχειρήσεων, οι οποίες εφαρμόζουν το σύστημα haccp (ή iso 22000), ελέγχονται και εκδίδουν νόμιμα φορολογικά παραστατικά.

Ο δεύτερος, ο οποίος - ίσως λόγω της κρίσης - κερδίζει έδαφος τελευταία, είναι η δικτύωση μεταξύ ιδιωτών μαγείρων και καταναλωτών. Σ' αυτή τη δεύτερη περίπτωση υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα που αφορούν στη δημόσια υγεία, και στον νομικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι επίδοξοι «μάγειρες».

Όσον αφορά στη δημόσια υγεία, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ή να ελέγξει την ποιότητα των πρώτων υλών και τον τρόπο επεξεργασίας. Υπάρχουν αρκετές παράνομες εγκαταστάσεις παραγωγής εδεσμάτων (φαγητών - γλυκών κλπ.) στις οποίες, κατά τις μεταμεσονύκτιες και όχι μόνο ώρες, διακινούνται ληγμένες πρώτες ύλες, και επικίνδυνα προϊόντα εστίασης, από ανθρώπους που δεν ελέγχονται για το ήθος τους, για τις γνώσεις τους και για την υγεία τους. Και όταν λέμε παράνομες εγκαταστάσεις, δεν εννοούμε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή εστιατόρια χωρίς άδεια και haccp. Εννοούμε στην καλύτερη περίπτωση, οικιακές κουζίνες που παράγουν εκατοντάδες κιλά τροφίμων, χωρίς εξοπλισμό, με καμία υγιεινή και στις οποίες κάθε έλεγχος καθίσταται αδύνατος, μια και οι υπηρεσίες δεν μπορούν να ελέγχουν κατοικίες, παρά μόνο αν έχουν εισαγγελική παραγγελία. Στην χειρότερη μπορεί να είναι υπόγεια, στα οποία στάζουν λύματα από τις αποχετεύσεις, κυκλοφορούν αρουραίοι και τα τρόφιμα μένουν εκτεθειμένα σε πλήθος μολυσματικών παραγόντων (haccp;... ούτε λόγος).

Για τους επίδοξους «μάγειρες» επίσης το όνειρο μπορεί να εξελιχτεί σε εφιάλτη, ακόμη και να καταλήξουν στη φυλακή, εφόσον οι παραβάσεις είναι πάρα πολλές:

  • υγειονομικές,
  • φορολογικές,
  • πολεοδομικές κλπ.

Ανάλογες ευθύνες πιθανόν να έχουν και οι ιδιοκτήτες των ιστοτόπων.

Τέλος υπάρχει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις νόμιμα υφιστάμενες επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες λειτουργούν πληρώνοντας φόρους, φπα, ικα, ενοίκιο, λειτουργικά έξοδα και υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από ανθρώπους που λειτουργούν παράνομα.

Όποιος διακινεί τρόφιμα στην αγορά (με την έννοια ότι τα διαθέτει σε τρίτους) πρέπει να διαθέτει:

  • Επαγγελματική έδρα,
  • Μεταβολή ή έναρξη στην εφορία για το συγκεκριμένο αντικείμενο,
  • Άδεια λειτουργίας από δημόσια υπηρεσία,
  • Εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου HACCP ή ISO22000 ή άλλο που να περιλαμβάνει ή να υπερκαλύπτει το haccp.

(υποχρεωτική είναι η εφαρμογή του συστήματος haccp όχι η πιστοποίησή του. Η πιστοποίηση όμως επιβεβαιώνει τη σωστή εφαρμογή του.)


 

 

επικοινωνήστε