Άδεια τυροκομείου.

Τυροκομείο

ΓΕΝΙΚΑ

Ο ιδιοκτήτης του τυροκομείου πρέπει να απευθυνθεί σε δύο Διευθύνσεις της Περιφέρειας από όπου και θα αδειοδοτηθεί. Στη Διεύθυνση Ανάπτυξης από όπου το τυροκομείο απαλλάσσεται της υποχρέωσης εφοδιασμού με άδεια λειτουργίας και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής από όπου εφοδιάζεται κατ’ αρχήν με άδεια ίδρυσης και κατόπιν με άδεια λειτουργίας.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟΥ

Διαδικασία απαλλαγής από Διεύθυνση Ανάπτυξης.

Κατατίθεται ερωτηματολόγιο.
Συμπληρώνουμε το φάκελο τον οποίο διατηρούμε στην επιχείρηση. Ο Φάκελος περιλαμβάνει:

  • Άδεια από την Κτηνιατρική Υπηρεσία
  • Βεβαίωση χρήσης γης (εκδίδεται από την πολεοδομία μετά από αίτηση).
  • Υπεύθυνη δήλωση διαχειριστή ή κανονισμός εάν υπάρχει οριζόντια ιδιοκτησία.
  • Υπεύθυνη δήλωση Πολιτικού Μηχανικού για τη στατική επάρκεια του κτιρίου.

Εφόσον ο φάκελος είναι συμπληρωμένος, κάνουμε αίτηση στη Διεύθυνση Ανάπτυξης για γνωστοποίηση λειτουργίας και ξεκινάμε τη λειτουργία της επιχείρησης. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης θα επισκευθεί το χώρο για έλεγχο.

Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τυροκομείου από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

  • Αίτηση.
  • Σχεδιάγραμμα της εγκατάστασης (κάτοψη)
  • Αντίγραφα της των κατόψεων της άδειας οικοδομής.
  • Πίνακας απαρίθμησης και περιγραφής του τεχνικού εξοπλισμού.
  • Τεχνικής περιγραφή.
  • Διάγραμμα ροής και σχέδιο HACCP.
  • Τοπογραφικό σκαρίφημα και οδόγραμμα.
  • Προκαταρτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

 (Για τα ακριβή δικαιολογητικά απευθύνεστε και στις κατά τόπους Διευθύνσεις).


ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Το τυροκομείο μπορεί να εγκατασταθεί σε περιοχή γενικής κατοικίας εφόσον είναι χαμηλής όχλησης (αναλόγως την παραγωγή), και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή επιτρέπει η χρήση γης. Θα πρέπει να ελεγχθεί και η περιβαλλοντική κατάταξη της επιχείρησης ώστε να είναι γνωστό εάν απαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων ή μπορεί να ακολουθήσει ΠΠΔ (Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις) και σε κάθε περίπτωση εάν επιτρέπεται η λειτουργία.

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ.

Στο κτίριο πρέπει να επιτρέπεται η χρήση τυροκομείου (επαγγελματικού εργαστηρίου ή βιομηχανίας) από την οικοδομική άδεια. Σε περίπτωση που δεν επιτρέπεται θα πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης του ακινήτου.

Ελάχιστα εμβαδά χώρων έχουν καταργηθεί. Είναι υποχρεωτικό όμως να υπάρχουν οι παρακάτω χώροι σε εμβαδά ικανά ώστε η εργασία να γίνεται άνετα και να μην υπάρχει κίνδυνος επιμολύνσεων:

  • Χώρος παραλαβής γάλακτος.
  • Χώρος εργαστηρίου – παραγωγής τυριών.
  • Χώρος πλύσεως και καθαρισμού σκευών τυροκόμισης (μπορεί να βρίσκεται μέσα στο εργαστήριο με τη σύμφωνη γνώμη της ελέγχουσας αρχής).
  • Χώρος ωρίμανσης των τυριών.
  • Ψυκτική αποθήκη για την αποθήκευση τυριών.
  • Χώρος Πώλησης Τυριών (προαιρετικά αν υπάρχει και πρατήριο).
  • Τουαλέτα με προθάλαμο.
  • Αποδυτήρια προσωπικού.
  • Γραφείο (προαιρετικά).

Για να υπάρχει αρκετός χώρος για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, θεωρούμε ότι το ελάχιστο εμβαδόν του ακινήτου δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 90-150 τμ. Κάτω από ιδανικές συνθήκες χώρου και σχεδίασης, το εμβαδόν μπορεί να είναι μικρότερο.

Ε. Μπορεί η ελέγχουσα αρχή να απαιτήσει συγκεκριμένο εμβαδόν χώρου εφόσον δεν περιγράφεται στη νομοθεσία;
Α. Μπορεί αν κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των τροφίμων

Επομένως πάντοτε τα σχέδια του τυροκομείου γίνονται σε συνεννόηση με τους ελέγχοντες φορείς.

Για κάθε επιπλέον πληροφορία, για ανάθεση σχεδιασμού, έκδοσης άδειας ή κατασκευής του τυροκομείου σας, επικοινωνήστε μαζί μας. Ένας Μηχανικός μας θα σας εξυπηρετήσει άμεσα.

 


 

Άρθρα στην κατηγορία Σχεδιασμός-Αδειοδότηση